Wanneer gebruik maken van dampremmende folie?

Eén van de belangrijkste zaken waar tegenwoordig door veel mensen de focus op wordt gelegd bij het bouwen of verbouwen van een woning heeft te maken met isoleren. Dat is ook niet meer dan logisch. Het grondig isoleren van je woning zorgt er namelijk niet alleen voor dat je kan rekenen op een verbeterd wooncomfort, bovendien is het ook nog eens zo dat je op die manier heel wat geld kan besparen. Dit gezegd hebbende is het wel van belang om in dit geval rekening te houden met de condensvorming die kan ontstaan. Door gebruik te maken van een dampremmende folie kan je voorkomen dat deze condensvorming een negatieve impact gaat hebben op je constructie. 

Vocht, een ontzettend belangrijk probleem

Laat ons in eerste instantie even kijken naar het probleem dat zich stelt waarvoor dampremmende folie een oplossing zou kunnen bieden. Wanneer we het hebben over vocht in de woning is het zo dat ontzettend veel mensen zowat blind kijken naar het probleem dat zich van buitenaf stelt. In dat geval is er echter geen sprake van vocht, maar van water. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien precies hetzelfde te zijn, maar in de praktijk is dat zeker niet correct, integendeel. 

Vocht ontstaat in de woning door tal van verschillende factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld simpelweg de lucht die we uitademen als mensen. Zonder dat we het doorgaans goed en wel zelf beseffen is het namelijk zo dat deze lucht waterdamp bevat. Andere veroorzakers van vocht in huis zijn bijvoorbeeld het koken van maaltijden of wat ook te denken van het nemen van een bad of douche? Dit vocht moet ergens heen en hoewel dat vroeger geen probleem was is dat vandaag de dag in echt goed geïsoleerde woningen doorgaans wel even wat anders. 

Welke oplossing biedt een dampremmende folie?

Bovenstaande brengt ons bij het fenomeen dat we een dampremmende folie noemen. Door gebruik te maken van dit type folie wordt er namelijk in de praktijk voor gezorgd dat waterdamp niet langer over de mogelijkheid beschikt om in de isolatielaag te condenseren. Bijgevolg blijft deze droog en blijft de optimale werking behouden. 

Bovenstaande gezegd hebbende is het zo dat het toepassen van een dampremmende folie niet altijd een aanrader is. In bepaalde andere gevallen is het dan ook zo dat je er goed aan doet om te kijken in de richting van één van de andere mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een dampdichte folie of één van de andere alternatieven die er bestaan. Is het voor jou niet helemaal duidelijk of jouw situatie het gebruik van dit type folie vereist of niet? Dan is het zeker een aanrader om dit even te bekijken met een specialist ter zake.

Wanneer zeker een dampremmende folie gebruiken?

Is er nog geen sprake van een aanwezige folie aan de binnen- of buitenkant van het dak? Of werd er uitsluitend gebruik gemaakt van een klimaatfolie of een andere dampopen folie? In dat geval is het zo dat de waterdamp dan wel door het dak weg kan trekken, daarnaast kan ze tijdens de zomer ook naar binnen. Om dit te voorkomen is het interessant om gebruik te maken van een dampremmende folie. Dit voor alle duidelijkheid voordat de isolatie wordt geplaatst.